Atooppisen ihon hoidon perustana on päivittäinen pesu haalealla vedellä ja sen jälkeen perusvoiteen levittäminen iholle.

Perusvoide ja atooppinen iho

Perusvoiteen säännöllinen käyttö ehkäisee ihottuman mahdollista uusiutumista ja samalla voide estää ihon kuivumisen. Hoide myös suojaa kärsinyttä ihoa ulkoisilta ärsykkeiltä. Mitä kuivempi iho atooppisesta ihottumasta kärsivällä on, sitä rasvaisempi voide pitää hankkia. Perusperiaate on, että löytäessään voiteen, mistä itse tykkää, niin sitä tulee sitten myös käyttää. Lisäksi tietenkin lääkäri voi määrätä erillistä hoitovoidetta, johon liittyy sen voiteen oma käyttöohje. Atooppista ihoa tulee myös suojata välttämällä sellaisia aineita, jotka ärsyttävät ihoa tai aiheuttavat allergiaa. Atooppinen iho on sairautena tulevan ja menevä, eli välillä tulee parempia kausia ja välillä sairaus palautuu ja iho oireilee. Kuten useassa muussakin ihosairaudessa, myös atooppisen ihon yhteydessä potilaan oma stressinhallinta nousee korkeaan arvoon, sillä stressillä on vaikutus myös ihon käyttäytymiseen.

Atooppinen iho ja ikä

Atooppinen ihottuma alkaa monella jo lapsuudessa, ennen kouluikää mutta kaiken kaikkiaan atoopikkoja on enemmän aikuisiässä, vaikkei jokaista tilastoidakaan vaan moni atooppisesta ihosta kärsivä etenee ihonsa kanssa omatoimisesti, ilman varsinaista lääkäriä, tai sitten lääkäri ei diagnosoi tilannetta atooppiseksi ihoksi. Jos atooppinen iho iskee lapsuusiällä, monella tauti rauhoittuu ikää tullessa lisää ja jopa puolet ovat täysin oireettomia aikuisiässä. Mutta jokainen atoopikko on yksilö ja taudin etenemistä on mahdoton ennustaa.

Muuttuvat oireet

Atooppisen ihottuman oireet vaihtelevat ja muuttuvat. Ihottumaa on esimerkiksi lapsilla ja vauvoilla poskissa, päänahassa, vartalolla ja raajoissa, muttei vaippa-alueella. Vauvaiän atooppinen ihottuma on tunnetumpi nimityksellä maitorupi. Kun lapsi kasvaa ja pääsee leikki-ikään, alkaa oireet olla usein pakaroiden ja takareisien alueella sekä käsissä ja kylmään aikaan talvisin myös jalkaterissä. Atoopikon jalka ei tykkää märistä ja kosteista sukista, jotka hautovat jalkaa kengässä – itseasiassa ne pahentavat oireita. Oireiden esiintyminen vaihtelee ja ihottumaa voi olla missä vain. Taipumus atooppiseen ihottumaan yleensä kestää koko elämän tai se voi rauhoittua pysyvästi, jääden taustavaikuttajaksi. Aikuisella iho-oireet ovat taipeiden lisäksi ylävartalon, kaulan ja niskan sekä kasvojen alueella.

Lääkevoiteet

Yleisesti lääkärin määräävät atooppisen ihon lääkevoiteet ovat kortikosteroidivoiteita, joita käytetään kuurina. Kuurin kesto on yleensä 1-4 viikkoa ja hoitava lääkäri määrittelee sekä vahvuuden että hoidon keston. Kortikosteroidi voiteet ovat yleensä turvallisia myös pitkäaikaiskäytössä. Kortikosteroidivoiteiden sijasta voidaan käyttää myös takrolimuusia ja pimekrolimuusia. Molemmat ovat olleet käytössä menestyksekkäästi huulten ja silmäluomien ihottuman hoidossa. Näitä voiteita voi molempia käyttää yhtäjaksoisesti pidempäänkin, toisin kuin korikosteroideja. Monella myös tulehduskipulääkkeet kuten ASA, ibuprofeiini ja naprokseeni ennen rasvausta toimivat helpotusta tuottavana lääkityksenä.

Perusvoiteet

Perusvoiteiden käyttö on tärkein hoitomuoto, koska niillä ylläpidetään ihottuman ehkäisyä ihottuman rauhallisissa vaiheissa. Jos iholla on jo ihottumaa tai perusvoide kirvelee, ei enää riitä pelkkä perusvoide vaan lääkäriltä pitää hakea resepti lääkevoidehoitoon. Kauppatuotteista atooppista ihottumaa sairastavien kannattaa suosia herkkäihoisille tarkoitettuja, mietoja ja hajustamattomia voiteita samoin karheita harjoja, sieniä tai kuorivia ihonhoitotuotteita ei pitäisi käyttää atooppiselle iholle. Ja käsien saippuapesut yleensäkin pitäisi jättää minimiin jos henkilöllä on oireita tai taipumusta atooppiseen ihoreaktioon. Urheilua harrastaville atoopikoille suositellaan oikeasti urheiluun tarkoitettuja vaatteita eli teknisiä urheiluvaatteita, joiden hengittävyys on esimerkiksi normaaliin t-paitaan verrattuna huomattavasti parempi.

Valohoidot

Atooppisen ihottuman valohoidossa hyödynnetään UV-säteilyn vaimentamaa vaikutusta. Valohoidossa useimmiten käytetty valohoito on kapea-kaista-UVB. Lisäksi voidaan käyttää myös SUP valohoitoa. Atooppiselle ihottumalle annetaan yleensä valohoitoa 2-4 kertaa viikossa ja hoitoa annetaan 15-30 hoitokerran sarjoissa. Valohoitoja käytetään enimmäkseen keskivaikean ja vaikean ihottuman hoitoon silloin kun lääkevoiteet eivät ole auttaneet. Yleensä atooppista ihottumaa sairastavien oireet ovat selvästi rauhallisempia kesäaikana ja luonnonaurinkoa ja sen valoa hyödynnetäänkin ihottuman hoitoon, kuitenkin varoen, ettei ota liikaa aurinkoa ja siten vaurioita ihoa entisestään.

Muut lääkehoidot

Jos valohoitokaan ei teho, on tarjolla kehon sisäisiä pitkäaikaislääkkkeitä kuten siklosporiini ja metotreksaatti, näitä ei määrää enää tavallinen lääkäri vaan tarvitaan ihotautien erikoislääkärin konsultointia. Myös biologia lääkkeitä on tulossa markkinoille atooppisen ihottuman hoitoon, ja näistä ensimmäinen sai myyntiluvan 2017 ja lääke on dupilimumabi. Joskus hoidoissa käytetään myös antibioottihoitoja

Atopia