Atooppinen ihottuma on krooninen sairaus. Se saattaa välillä olla näkymättömissä mutta palata koska tahansa ihmisen kiusaksi. Atooppisella ihottumalla voi olla merkittäviä vaikutuksia sairastavan elämänlaatuun riippumatta ihmisen iästä. Pahimmillaan atooppista ihottumaa sairastavan elämä vaikuttaa koko perheen elämään. Sen hoitoon kuluu paljon aikaa, kutina haittaa yöunta ja päivisin on väsymystä mikä taas saattaa lisätä keskittymisvaikeuksia, jotka taas vaikeuttavat esimerkiksi koulussa pärjäämistä ja töissä oloa. Atooppinen iho saattaa johtaa myös liikunnan välttämiseen, jos ei heti huomaa kokeilla teknisiä vaatteita ja niiden vaikutusta ihon käyttäytymiseen. Näkyvillä oleva ihottuma saattaa jo pienillä lapsilla aikaansaada toisten lasten käyttäytymisen kautta traumoja ja aikuisillakin johtaa sosiaalisten tilanteiden välttämiseen. Jos erilaisuuden kokeminen on itsetunnolla pahapaikka, voi se vaikuttaa koko minäkuvan kehitykseen ja sitä kautta koko elämän ratkaisuihin niin työelämässä kuin sosiaalisessa elämässä. Usein atooppisesta ihottumasta kärsivät saattavatkin viettää paljon aikaa kotona, jolloin esimerkiksi uudet suomalaiset nettikasinot saattavat tulla hyvinkin tutuiksi Viimeaikaiset tutkimukset ovat liittäneet atooppisen ihottuman monesti myös erilaisten psykiatristen sairauksien mukaan. Se nimittäin saattaa toimia kohonneena riskitekijänä ainakin masennukseen, ahdistuneisuuteen ja ADHD:n. Monet tutkimukset ovat liittäneet vähentyneen unen ja päivän huonomman keskittymisen varsinkin lapsilla myös aivojen kehittymiseen, jossa saattaa tulla hidastumista nimenomaan huonojen yöunien vuoksi. Siksi ihottuman tehokas hoito on tärkeää, niin lapsilla, nuorilla kuin aikuisillakin. Unen laatu paranee ihottuman rauhoittuessa ja kutinan vähentyessä, mikä auttaa sitten myös päivittäiseen keskittymiseen ja ulkoisen iho-oireen ollessa piilossa, myös sosiaaliset tilanteet ovat helpompia hallita.

Muuta atooppiset sairaudet

Myös allerginen nuha ja allerginen silmätulehdus ovat atooppisia sairauksia, jotka aiheuttavat sairastuneelle sosiaalisia paineita.

Syitä ja ajatuksia

Jotkut tutkijat ovat nostaneet esille elämäntapamme ja syyttäneet siitä erilaisia atooppisia sairauksia. Elintasomme kohotessa, elintavat ovat muuttuneet. Lähinnä suoliston bakteerikannat ja imeväisten ravintomuutokset toimivat atooppisten tautien yleistymisen syynä. On myös todettu, että minkäänlainen ruokavalio muutos ei pysäytä atopiaa, mutta esimerkiksi Omega 3-rasvahapot sisältävät kalaöljyä, mikä vähentää atopian riskiä. Sen sijaan kasviöljyjen käytön lisääntyminen on lisännyt omage 6-happojen ja linolihapon määrään elimistössä ja sen arvellaan toimivan yhtenä tekijänä atooppisissa sairauksissa. Jotkut tutkijat osoittavat sormella rokotuksia ja antibioottien liiallista käyttöä syyksi atopian lisä

Atopia